El llegat de Joaquín Torres-García

Tornar al llistat de notícies
el legado de Joaquín Torres -El llegat de Joaquín Torres-García - the legacy of joaquin Torres-Garcia

El llegat de Joaquín Torres-García

El llegat de Joaquín Torres-García.

El Museo Gurvich i el Museo Histórico Cabildo de Montevideo presenten l’exposició “Maestro y compañeros de Gurvich en el TTG”, una mostra que dissecciona el llegat de Joaquín Torres-García i dels seus principals deixebles.

Rosana Carrete, directora del Museo Histórico Cabildo, escriu sobre l’exposició:

“Es ineludible en la present exposició no referir-se a la influència de Joaquín Torres García, en la seva qualitat d’artista, fundador i mestre “d’una nova escola d’art a Montevideo, a la vegada estètica i ètica, inserta en el treball grupal que subscrivia la utopia dei col·lectiu, contra l’individualisme […] Eren joves que recollien fragments de la tradició per a contestar-la o per a convertir-la en funció d’un present en el que resultava urgent pensar-ho tot de nou”. Quan en el N.º 1 de Círculo y Cuadrado, es publica un dels seus dibuixos més difosos, representant el mapa de l’América del Sud invertit, Torres García escriu: “He dit Escola del Sud per que en realitat, el nostre nord és el sud […] Per això ara posem el mapa a l’inrevés i llavors ja tenim justa idea de la nostra posició, i no como volen a la resta del món”.

El llegat de Joaquín Torres-García i del Taller Torres García transcendeix l’estètica i la didàctica; va propiciar “un nou imaginari ètic i iconogràfic de la ciutat”. Desprès de la mort de Torres García al 1949, alguns dels seus deixebles i docents del Taller van continuar amb la seva pràctica i la seva filosofia juntament amb noves generacions d’alumnes fins a mitjans de la dècada dels 60; altres  van generar nous espais col·lectius, no exempts d’una quota d’utopia, com fou el taller que als voltants del 1957 va instal·lar al Cerro, José Gurvich.

Les obres aquí exposades, comprenen el període posterior al 1963 i inclouen a artistes amb derives, trajectòries i visibilitats dissímils, però la seva producció té inconfusibles punts de Trobada. Manuel Aguiar, Julio Alpuy, Elsa Andrada, Walter Deliotti, Guillermo Fernández, Pedro Gava, Hugo Giovanetti, Héctor Goitiño, Anhelo Hernández, Mario Lorieto, Berta Luisi, Francisco Matto, Marta Morandi, Gastón Olalde, Dumas Oroño, Manuel Pailós, Alceu Ribeiro, Lily Salvo, Nelsa Solano, Edwin Studer i Augusto Torres, integren una selecció que oficia de disparador de múltiples lectures, més enllà de la implicació de es seves obres, la seva poètica i la seva capacitat de mobilitzar emocions (…).

Podeu veure un video de l’exposició aquí.

Aquesta mostra, una profunda reflexió sobre el llegat de Joaquín Torres-García, es pot visitar fins al 22 de maig.

PREV

Jacint Salvadó al Museu de l'Empordà

NEXT

Jorge Gay: Los fugaces párpados