Picasso i l’exili

Tornar al llistat de notícies

Picasso i l’exili

Fins el 29 d’agost el centre cultural Les Abbatoirs de Tolosa presenta l’exposició Picasso i l’exili. Una història de l’art espanyol de la resistència.

Es tracta d’una ocasió única per descobrir aspectes de la seva persona  poc coneguts, ja que, a més de mostrar una trentena d’obres (pintures, escultures, dibuixos, gravats…), es presenten al públic un centenar de fotografies i documents inèdits que provenen d’arxius personals de l’artista, conservats al Museu Picasso de París.

A l’inici de la guerra civil, Picasso portava quasi quaranta anys instal·lat a París, però mantenia un estret contacte amb Espanya a on tornava de forma habitual. A partir del 1939, es va convertir en un exiliat que es va mantenir fidel a la seva promesa de no retornar a Espanya mentre Franco seguís al poder. El pintor va ajudar a artistes fugits i a d’altres exiliats i aquesta mostra es centra en la seva relació amb l’antifranquisme, la seva influència en la seva obra i la solidaritat amb la causa dels derrotats. 

El més interessant de l’exposició, tot i això, a més de poder admirar de nou l’obra del malagueny, es la selecció d’obres d’artistes coetanis exiliats o testimonis del que succeïa en els camps de refugiats. Tot això, acompanyat de pel·lícules i fotografies, ajuden a l’espectador a conèixer i contextualitzar un moment clau, no només de la història de l’art, si no tamié de la història del segle XX.

Entre els artistes que configuren l’exposició figuren alguns molt vinculats a la nostra galeria com J.Fín, Manuel Angeles Ortiz, Joaquín Peinado, Javier Vilató o Hernando Viñes, però també hi han obres d’artistes completament oblidats com Josep Pontí Musté o el pintor comunista Antonio Rodríguez Luna. Altres artistes més coneguts que participen, son Julio González o Antoni Clavé, així como la surrealista Remedios Varo, una de les pintores més rellevants de la seva generació.

PREV

Miguel Villarino en la Galería José Rincón

NEXT

José Luis Zumeta a Juan Manuel Lumbreras