Manuel Angeles Ortiz y la Sala Dalmau

Tornar al llistat de notícies
Manuel Angeles Ortiz i la Sala Dalmau, una relació que data del1982

Manuel Angeles Ortiz y la Sala Dalmau

Manuel Ángeles Ortiz i la Sala Dalmau

Vam conèixer a Manuel Ángeles Ortiz al 1982, gràcies a un amic comú, a qui el pintor havia encarregat la compromesa tasca de buscar una galeria a Barcelona. Va ser així com, una tarda del mes de març d’aquest any, es va iniciar la relació entre Manuel Ángeles Ortiz i la Sala Dalmau:  el pintor ens va visitar acompanyat de la seva  filla, Isabel Clara, i vam parlar de París, de Lorca, de Picasso, de la guerra civil i del seu exili a l’Argentina… va ser una trobada que ens va fer sentir que érem davant algú molt especial. Vam fixar data per a una exposició al novembre del 1984, però lamentablement va morir poc abans d’inaugurar.

En aquella època el seu treball era poc conegut a Barcelona i per això la seva il·lusió per mostrar-lo era gran. El dia de la inauguració presentem el llibre d’Antonina Rodrigo “Memoria de Granada: Manuel Ángeles Ortiz-Federico García-Lorca”, que ens va permetre destacar tant la seva íntima amistat amb Lorca com la importància de Granada en la seva vida i obra.

Manuel Angeles Ortiz i la Sala Dalmau, una relació que data del1982

Francesc Draper, Alberto Novakosky i Isabel Clara Ángeles Ortiz, Sala Dalmau 1984.

Des de llavors la relació entre Manuel Ángeles Ortiz i la Sala Dalmau ha estat una constant. En 1996, a partir d’una idea del Archivo Manuel de Falla, un altre íntim amic del pintor, vam presentar la seva faceta com a  escenògraf. En col·laboració amb la citada Fundació i la Residencia de Estudiantes de Madrid, vam exposar els telons, figurins i esbossos que Manuel Ángeles, Hernando Viñes i Hermenegildo Lanz van realitzar per a l’obra de Falla “Un retablo para Maese Pedro” que es va estrenar en el palau de la princesa de Polignac al 1923. La nostra exposició es completava amb una petita selecció d’obres del pintor.

Manuel Angeles Ortiz y la Sala Dalmau, una relación que se remonta a 1982

Vista de l’exposició “Un retablo para Maese Pedro” (1996)

En 2001 vam tornar a presentar una mostra individual que incloïa obres des de la dècada de 1920 fins al 1980, i en la que es donava especial rellevància a les seves sèries, incloent les més destacades com “Paseo de cipreses”, “Albaicín”, “Cabezas”, “Cabezas múltiples”, “Homenaje a El Greco”…

El vincle entre Manuel Ángeles Ortiz i la Sala Dalmau ha continuat a través de la seva família i això ens ha permès organitzar exposicions molt especials com “Pintures i objectes”, al 2011, que ens va permetre mostrar una faceta diferent de l’artista, aquella en la que intervenia en objectes quotidians, com un mirall, un plat o un tros de cartró, i els transformava fins a convertir-los en obres d’art o “La màgia de Granada”, de 2016, que es centrava exclusivament en les seves sèries, especialment las granadines.

Manuel Angeles Ortiz and Sala Dalmau art gallery, a relation that began in 1982

Alguns objectes modificats per Ángeles Ortiz (Sala Dalmau,2011).

El proper gener tornarem a presentar el seu treball a la nostra galeria, aquesta vegada el dedict a petites obres sobre paper, esbossos en els que l’artista mostra la seva part més íntima i experimental. Centrats en les seves sèries, aquests treballs ens ofereixen una cara distinta de elles i ens mostren el camí que recorre l’artista fins a arribar a l’obra definitiva.

Va ser al 1982 quan es va iniciar l’amistat entre Manuel Ángeles Ortiz i la Sala Dalmau,  quaranta anys després volem seguir reivindicant el treball d’un dels millors i més lliures exponents de la escola espanyola de París.

PREV

En el centenari del naixement de Javier Vilató.

NEXT

Manuel Ángeles Ortiz a El Temps de les arts