1939, exilio republicano español

Tornar al llistat de notícies

1939, exilio republicano español

La nostra galeria ha col·laborat en l’exposició “1939 exilio republicano español” a les Arquerías de Nuevos Ministerios a Madrid, que es pot visitar fins al proper 31 de gener.

Comissariada per Juan Manuel Bonet, es tracta d’una monumental mostra que reconstrueix i ret homenatge a la diàspora republicana. Cartells, cartes i documents de tot tipus que van pertànyer  a polítics, intel·lectuals, escriptors o artistes que pretén recórrer tot el que va suposar el final de la guerra civil i la posterior diàspora, no només a França, sinó també a tota América o l’extinta Unió Soviètica.

Punyents fotografies dels camps de refugiats a França, dibuixos del dia a dia en el seu interior, l’impacte de la mort d’Antonio Machado, Manuel Azaña o Federico García-Lorca  suposen l’inici d’un recorregut cronològic i geogràfic en la que es l’exposició més completa sobre l’exili i les seves conseqüències. La marxa de diferents intel·lectuals, artistes i polítics suposa el gruix de la mostra que arriba fins a la instauració de la democràcia i el retorn d’alguns dels exiliats com el President de la Generalitat de Catalunya Josep Tarradellas.

Part de l’interès de l’exposició es en la ingent quantitat de documentació inèdita vinculada a exiliats como Rafael Alberti, Clara Campoamor, María Zambrano o Jorge Semprún entre molts altres, que difícilment podrà tornar a reunir-se ja que prové de col·lecciones privades que las han cedit para a aquesta ocasió.

Aquesta mostra presta especial atenció a l’art realitzat tan a finals de la guerra civil com a l’exili. Pablo Picasso, Joan Miró, Ramón Gaya o Maruja Mallo son alguns dels artistes representats, així com alguns dels pintors de la nostra galeria que van conèixer els camps de refugiats francesos i l’exili com Manuel Ángeles Ortiz, Javier Vilató, J.Fín, Eugenio Granell, Hernando Viñes o Juan Alcalde.

La reflexió a la que convida Juan Manuel Bonet així com lo complet de la mostra la converteixen en una visita ineludible.

PREV

Article de Miguel Peña a La Vanguardia

NEXT

Javier Lapuente a Saragossa