zumeta en Sala Dalmau

Zumeta

Feia temps que teníem ganes d’exposar l’obra de Zumeta a la nostra galera, ja que una de les seves exposicions a ARTIUM ens havia interessat poderosament. Això era cap al 2006.

La seva obra se engloba dins del que va ser la renovació plàstica de post-guerra. Després de respirar l’aire lluire de les avantguardes en Europa (París, Londres, Estocolm) Zumeta torna al País Basc amb “la modernitat a la maleta”. La seva obra va suposar un enrenou per a la societat basca de principis dels 60 i no va ser gens fàcil su camino, ja que va haver de transitar en el panorama gris imperant en aquells anys. La seva obra era vista com una revolució i moltes vegades considerada como una agressió.

Zumeta, va seguir fidel als seus principis tot i l’oposició a la seva obra i al seu concepte de l’art, i poc a poc es va anant obrint camí amb seguretat i valentia. El seu violento expressionisme no deixava indiferent i la força del color que li havia acompanyat sempre es torna cada vegada més rotunda. Es precisament el color qui dirigeix les seves passes i marca la construcció de l’obra, en la que apareixeran, a posteriori, personatges o objectes més o menys identificables.

Aquest passat de lluita i valentia, de seguretat i convenciment de que el que fa val la pena, es el que li porta a aconseguir que la seva obra sigui cada vegada més acceptada. Si bé ha recorregut un llarg i dur camí, el port al que ha arribat compensa aquests anys difícils. No ha hagut de renunciar a cap dels seus principis, sempre ha sigut ell mateix, i ha arribat a on volia.

Quan al juliol de 2018 vàrem visitar l’estudi de Zumeta al mont Usúrbil, va ser com arribar a un lloc que feia temps que desitjàvem conèixer. Va ser emocionant poder veure tanta obra i mirar de fer una tria per a la exposició que volíem presentar a la nostra galeria a Barcelona. Era una illa de pau en mig del bosc que albergava una bomba de color i de força. Sí, era molt difícil fer una selecció i més encara quan, després d’un parell d’hores d’emborratxar-nos de color, ens vam anar al seu altre estudi, situat a Navarra i que guardava la seva obra de gran format. Es una casona de pedra de dues plantes, un espai enorme habilitat per al grans mides. Les obres van anar desfilant una a una, vam voler veure-ho tot, era una ocasió immillorable per a amarar-nos de la seva pintura, entendre-la i aprofundir en ella. Va ser un gran privilegi i un matí irrepetible. Van seleccionar una vintena de peces per a que fossin enviades a Barcelona. Mai ens havia costat tant fer una tria.

Aquestes obres, al cap d’uns mesos, van arribar a la nostra galeria de Barcelona, disposades amb la seva força a conquerir als habitants de la ciutat. Era molt clar que Zumeta encaixava perfectament en el nostre cicle d’exposicions dedicades a les avantguardes. Un personatge encara en actiu que conserva intacta la violència creativa de la joventut.

PREV

Pablo Bruera a Oviedo

NEXT

Josep Dalmau