Torres-Garcia i la nostra galeria

Tornar al llistat de notícies
Torres-Garcia y nuestra galeria - Torres-Garcia i la nostra galeria - Torres-Garcia and our gallery

Torres-Garcia i la nostra galeria

Torres-Garcia i la nostra galeria

Sempre ha existit una estreta relació entre Torres-García i la nostra galeria. El proper mes de setembre coincideix una doble efemèride que torna a unir la nostra trajectòria: d’una banda, se celebra el 45 aniversari de la fundació de la Sala Dalmau, i per un altre es compleixen 150 anys del naixement del mestre uruguaià-català. Era per tant una ocasió perfecta per a mostrar el seu treball.

Al llarg dels anys són diverses les exposicions en les quals s’han creuat els camins de Torres-García i la nostra galeria: ha estat una presència habitual en les mostres que hem dedicat a les avantguardes històriques, però, a més, ens hem centrat en el seu treball d’una manera més específica en exposicions com a “Barradas, Figari, Torres-García: dibuixos i aquarel·les” que presentem en 1995, o les dues mostres que dediquem al seu treball de manera monogràfica.

En aquests 45 anys hem volgut donar especial rellevància al llegat de Torres-García. La magnitud d’aquest artista no pot mesurar-se únicament per la seva obra, és necessari fer referència a l’enorme influència que ha tingut en la història de l’art.

 

Torres-Garcia y nuestra galeria - Torres-Garcia i la nostra galeria - Torres-Garcia and our gallery

Vista de l’exposició de Torres-Garcia a la Sala Dalmau, 2009.

 

En els inicis de la seva carrera es converteix en un pilar de l’art català: el seu noucentisme va marcar una època en les primeres dècades del S.XX, arribant a realitzar els magnífics murals que presideixen l’anomenada Sala Torres-García del Palau de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, idees tan arriscades com Aladdin Toys, l’empresa de joguines amb la qual pretenia crear joguines ensamblables de caràcter educatiu i que avui són peça de col·leccionista o els seus treballs amb Mondrian en la revista Cercle et Carré li converteixen en una figura imprescindible.

Però si alguna cosa uneix a Torres-García i la nostra galeria, és l’interès que hem tingut a mostrar la seva faceta docent i el resultat d’aquesta: quan en 1934 torna a Montevideo, funda l’associació d’art constructiu i, posteriorment, en 1942, el Taller Torres-García. Serà allí on procedirà a ensenyar la seva gran aportació a la història de l’art, el constructivisme, a un grup de joves artistes. Aquests ensenyaments seran una revolució a l’Uruguai i en tota l’Amèrica del Sud, perquè serà la creació d’una avantguarda pròpia, sense complexos respecte a Europa, la influència dels quals continua vigent avui dia.

Exposicions com la que dediquem al Taller Torres-García al complet al 1998, així com les mostres individuals que hem presentat d’alguns dels alumnes més destacats del Taller com Augusto Torres, José Gurvich o Alceu Ribeiro demostren la rellevància de l’artista.

El vincle entre Torres-García i la nostra galeria també s’ha vist en exposicions amb forta presència d’artistes influenciats per ell: la mostra “La huella constructiva” presentava la seva obra al costat de la d’artistes tan dispars en generació i estil com Manuel Ángeles Ortiz, Albert Ràfols Casamada, Adolfo Estrada i fins i tot joves com Pablo Bruera, mostrant com la seva influència s’ha estès al llarg de tot el S.XX i les primeres dècades del XXI.

PREV

Juan de Andrés a Tecla Sala