Quina es la funció d’una galeria d’art?

Tornar al llistat de notícies

Quina es la funció d’una galeria d’art?

Darrera d’una obra d’art penjada a una paret d’una casa hi ha tot un recorregut, una història, Un camí que va des de que l’artista la crea fins a que el galerista la selecciona per a una exposició i la presenta al públic.

El paper del galerista es crucial, ja que és el seu criteri el que determinarà els artistes i les obres que formen part d’una exposició. Hi ha diferents models de galeria, però totes elles son espais oberts al públic. Qualsevol pot visitar-les, gaudir de l’exposició i compartir dubtes i punts de vista amb el galerista.

Les galeries d’art exhibeixen obres d’artistes coneguts per el gran públic, impulsen la carrera dels joves contemporanis o recuperen aquells noms d’artistes que, tot i la seva qualitat, per motius històrics han quedat relegats a un segon terme. En ocasions, es fa una feina de reivindicació al mateix nivell de la que podria realitzar un museu. Així doncs, en moltes ocasions la seva funció no és únicament comercial.

A la Sala Dalmau, juntament amb les exposicions d’artistes contemporanis, hem fet especial èmfasi en l’aspecte didàctic i històric de determinats artistes. Aquestes exposicions acostumen a tenir poques obres a la venda ja que en la seva majoria provenen de col·leccions particulars, familiars de l’artista, fundacions o museus que ens les cedeixen per a completar alguna faceta de l’artista i presentar una visió més complerta. El muntatge va acompanyat d’una taula de documentació: currículum, fotos d’època, correspondència, crítiques d’exposicions…documents que ajuden a conèixer l’artista en el seu context històric.

Entre els artistes més reconeguts internacionalment de la nostra galeria, destacarien Joaquín Torres-García o Le Corbusier, a més de membres de l’escola de París com Manuel Angeles Ortiz, Francisco Bores o Hernando Viñes. Ocupar-nos de l’obra de Torres-Gacía ens ha permès tenir una forta relació amb alguns dels seus deixebles, com Alceu Ribeiro, Augusto Torres o la família de José Gurvich així com els restants membres del seu Taller de Montevideo i artistes de l’Uruguai com Juan de Andrés o Mauricio Sbarbaro o fins i tots joves com Pablo Bruera. En la tasca de recuperació històrica, ens ha agradat  poder tornar presentar a una galeria de Barcelona artistes com J.Fín, Jacint Salvadó, Javier Vilató o Josep Maria Garcia-Llort i poder-los situar en el seu context històric.  Tot i això, no ens hem oblidat dels artistes contemporanis com Jordi Amagat, Manolo Belzunce, Jorge Gay, Javier Lapuente o Miguel Peña, representants d’una pintura figurativa molt personal amb influència de les avantguardes que hem reivindicat en les exposicions de caràcter més històric.

En general, la principal motivació per comprar un quadre acostuma a ser merament estètica, però existeix la part estrictament econòmica. En aquest sentit, es pot optar per la adquisició de peces d’artistes consolidats, si bé això sí que implica que els preus seran alts. Normalment, tot i que pot haver-hi alguna excepció, l’adquisició de obra de  un artiste contemporani es molt més assequible, però s’ha de tenir en compte que res garanteix que sigui una gran inversió econòmica. Per això es tan important que l’obra ens entusiasmi i que l’adquirim en una galeria seriosa i professional.

Com pots visitar la galeria d’art Sala Dalmau?

Lo primer es perdre la por. LA gent no ha de tenir por d’acostar-se a una galeria d’art, ja que som un espai  obert al públic.

Podeu visitar la nostra pàgina web, sol·licitar rebre informació de les nostres exposicions i preguntar-nos qualsevol dubte sobre l’obra dels artistes que representem. La gran majoria de persones que visiten una galeria no compren, senzillament gaudeixen de l’exposició.

Lo important es que l’art passi a ser part del dia a dia de la societat, que visitar aquests espais sigui un motiu de plaer, i si amb el temps trobem una obra que ens interessa de veritat, serà el moment de fer el pas de convertir-nos en col·leccionistes. Us hi esperem!

PREV

Pablo Bruera

NEXT

Escuela de París