El taller compartit

Tornar al llistat de notícies

El taller compartit

Del 26 d’octubre i fins al proper 17 de gener, el Museu Picasso presenta l’exposició “ El taller compartit. Picasso, Fín, Vilató, Xavier ”, en la que es mostrarà la feina com a  gravadors de Picasso, els seus nebots J.Fín i Javier Vilató i de Xavier, fill d’aquest darrer.

J.Fín i Vilató son artistes de la nostra galeria des de fa dècades. Membres de l’Escola de París, l’obra gràfica va ser per a ells una part important de la seva expressió artística des de els seus inicis en la Barcelona de la postguerra, quan van presentar juntament amb Alberto Fabra i Pierrette Gargallo l’exposició “24 grabados” a las galeries Reig.

Al 1939 fugen a França després de la guerra civil i son internats al camp de concentració d’Argelés, Picasso els rescatarà i tot i que siguin moments durs a nivell personal, tindran el privilegi de indagar més en les arts gràfiques de la ma del seu oncle al taller Lacourière Frélaut. Aquesta experiència reforçarà encara més el seu interès per aquesta tècnica, sovint considerada menor, i que ells seguiran utilitzant al llarg de tota la seva carrera.

Fín realitzarà diverses sèries de gravats, como la surrealista “El fafarreo”, o les dedicades a la tauromàquia, que va arribar a presentar en exposicions individuals dedicades en exclusiva al gravat. Fins i tot en els seus darrers anys de vida, greument malat y con escasses forces, l’obra gràfica va formar part dels seus darrers treballs, com una nova sèrie dedicada als cavalls.

Després de la seva mort, fires internacionals dedicades a la obra gràfica com Estampa a Madrid o Saga a França, han presentat la seva feina. Actualment, bona part de la seva producció forma part de la Biblioteca Nacional de Catalunya, fruit d’una donació de la família de l’artista.
Per la seva part, Vilató també es va bolcar en l’obra gràfica durant la seva carrera. Va presentar diverses exposicions d’obra gràfica i en reconeixement ala seva feina com a gravador, a finals de la dècada de los 60 va ser nomenat membro de la Societé des Peintres Graveurs Français.

Al 1994, el Museo del Grabado Español Contemporáneo, situat en Marbella, inaugura la Sala Vilató, que recull algunes de les seves obres així com estampes, matrius i útils utilitzats por ell.

PREV

J.Fín

NEXT

Miguel Peña